fbpx

Как успя Холандия да стане първата страна без бездомни кучета?

Световната Здравна Организация е изчислила, че има около 200 милиона бездомни кучета по света. И въпреки това, Холандия не допринася с нищо за тази статистика, защото тя е първата страна в света без никакви бездомни кучета!

Холандците обожават домашните си любимци. Кученца се разнасят из града в кошници на колелета, повечето кафенета и ресторанти приветстват любимци, а градският транспорт позволява малки домашни любимци да се возят на намалена цена. Но тази любов към кучетата явно се отплаща!

История на бездомните кучета в Холандия

Да имаш куче е било символ за статус. Високите класове са се сдобивали с тях като домашни любимци или със спортна цел, докато по-бедните прослойки на обществото са ги използвали с работна цел. Много картини изобразяват това, като например тази на Джоузеф Стивънс:

Имайки предвид съществуващата силна връзка между социалния статус и домашните любимци, в Холандия през 19-ти век популацията на кучета е била огромна. Но възникналото нашествие на бяс всява страх от зараза в хората, което кара много собственици да изоставят на улицата заболелите си животни. Това води до промяна в представите на обществото за връзката човек-куче, в която здравето на кучето започва да се вижда като отражение на здравето на стопанина. 

 

По това време Холандското правителство също въвежда данък за притежанието на куче в опит да регулира броя на бездомни кучета. Това има обратния ефект: броя на кучета по улиците се увеличава, тъй като хората не могат да си позволят (и нямат желание) да продължат да се грижат за любимците си.

През 1864 се създава първата агенция за защита на животните в Хага. Един век по-късно, Закона за Защита на Животните влиза в сила. Сега е забранено собственик на животно да го наранява по какъвто и да е начин, и това е наказуемо с престой в затвора до 3 години и глоба от €16,750.

Днешно време, в 1 от 5 къщи има куче.

Какво имаме предвид под "никакви бездомни кучета"?

Терминът “бездомно куче” може да бъде разделен на 4 компонента:

1. Свободно разхождащи се кучета със стопани: Имат дом и стопани, но им се позволява през по-голямата част на деня да се разхождат свободно

2. Свободно разхождащи се кучета без стопани: Кучета, които са били изоставени от стопаните си

3. Квартални кучета: Кучета, които нямат дом и стопани, но за тях се грижат хората от обществото

4. Диви кучета: За тези кучета никой не се грижи и те си се справят сами

Няма почти никакви бездомни кучета в Холандия, и затова се хвалят с факта, че са разрешили проблема си.

Как успя Холандия да се справи с проблема с бездомните кучета?

Не чрез евтаназия. Ура!

Те са успели чрез програмата за стерилизация “Хвани, кастрирай, ваксинирай и върни”, която се извършва на национално ниво и се финансира от правителството. Световната Агенция за Защита на Животните твърди, че това е най-ефективният начин за преборване на проблема с големите популации на бездомни кучета.

Много общини увеличават данъка за купуване на кучета от зоомагазини, което мотивира хората вместо това да осиновяват кучета от приюти.

Също така се създава и полицейска сила за животните, която да следи срещу престъпления свързани с животни и да ги спасява от тежки ситуации. Мариан Тием, ръководител на Парията на Животните, твърди че има корелация между това как обществото се отнася към животните и това как се отнася към съгражданите. Тя твърди, “Мисля че има директна връзка между насилието срещу животни и насилието срещу хора.”

Ако 1 от 5 холандци е собственик на куче, то 1 милион кучета са прибрани от улиците.

Автор: Freya Sawbridge

Източник: https://dutchreview.com/culture/society/how-did-the-netherlands-manage-to-become-the-first-country-to-have-no-stray-dogs/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn